EKOLOGINEN JA
TERVEELLINEN ASUMINEN
Pyrimme pienentämään hiilijalanjälkeämme.
Miten ympäristöystävällisyys näkyy toiminnassamme?
Säästämällä energiaa ja vettä säästät samalla selvää rahaa sekä luontoa.
Alla on vinkkilista pienistä arjen käytännön asioista, joiden avulla voit pienentää veden ja energian kulutusta taloudessasi. Kantamalla oman kortesi kekoon olet mukana yhteisessä projektissamme puhtaamman ympäristön puolesta. Pienet asiat ovat loppujen lopuksi suuria asioita.
Kodinkoneet ja elektroniikka:
-
valitse A-luokan energiaa ja vettä säästäviä laitteita
-
ladattuasi puhelimesi kannattaa laturi ottaa pois pistokkeesta - pistokkeeseen jätetty laturi kuluttaa yksinäänkin energiaa
-
laitteet kannattaa sammuttaa käytön jälkeen kokonaan - myös niiden valmiustila vie sähköä
-
pese täysiä koneellisia tai käytä vajaatäyttöohjelmia
-
jääkaappiin ja pakastimeen menevät ruoat on hyvä viilentää ensin vaikkapa parvekkeella tai kylmässä vedessä
-
kylmälaite ja lämpöä tuottavat laitteet on syytä pitää erillään
-
imuroi kylmälaitteiden takaosa vähintään kerran vuodessa - pölyttyneet putkistot kuluttavat enemmän energiaa ja ovat lisäksi paloriski
-
sopiva lämpötila jääkaapissa on +5 astetta ja pakastimessa -18
-
sulata pakastin tarpeeksi usein - paksu huurrekerros lisää energiankulutusta
Lämmitys ja tuuletus:
-
talvella yöksi suljetut sälekaihtimet ja verhot pitävät mukavasti lämmön sisällä
-
älä anna saunan odotella yksinään lämpimänä
-
huoneilman suositeltava lämpötila on 20-22 astetta - yhden asteen lämmön nousu merkitsee viittä prosenttia lisää lämpölaskussa
-
voit alentaa huoneiden lämpötilaa pidempään poissa ollessasi, esimerkiksi lomien aikaan
-
tuuleta tehokkaasti ja nopeasti ristivedolla
-
jos asunnossa on liian kuuma säädä patterit pienemmälle, älä vain tuuleta
-
älä peitä pattereita huonekaluilla tai verhoilla - lämpö ei tällöin leviä tasaisesti huoneeseen
-
auton lämmitykseen rittää +5 - -5 asteessa 0,5 tuntia, -10 - -20 asteessa kaksi tuntia
Valot:
-
energiansäästölamput käyttävät huomattavasti vähemmän energiaa kuin hehkulamput ja maksavat hintansa takaisin pitkän käyttöiän kautta
-
jollet ole pitkään aikaan huoneessa, sen valot kannattaa sammuttaa
-
pihavalojen liiketunnistin säästää sähköä ja on myös oiva varasvahti
Ruoan laitto:
-
käytä padoissa ja pannuissa kantta - esimerkiksi vesi kiehuu tällöin nopeammin
-
käytä alinta lämpötilaa, jolla ruoka vielä kiehuu hellan levyllä
-
paksupohjainen, tarpeeksi suuri kattila tai pannu käyttää keittolevyn energian tehokkaimmin
-
veden - ja kahvinkeittimet vievät vähemmän energiaa kuin veden keittäminen levyllä
Vesi:
-
Säästät helposti monta litraa sulkemalla hanan esimerkiksi hampaiden harjauksen ajaksi
-
Jokaisella tiskauskerralla voit säästää jopa 80 litraa lämmintä vettä, kun lasket tiskiveden altaaseen sen sijaan, että tiskaisit juoksevan veden alla
-
Pyykkiä ja astioita pestessä kannattaa pestä aina täysiä koneellisia tai käyttää vajaakäyttöohjelmia
-
vuotavat hanat ja esimerkiksi vessanpönttöjen vesisäiliöt kannattaa korjata heti. Jos epäilet WC-säiliön vuotavan, voit testata sen laittamalla paperinpalan pöntön takaseinälle. Paperin kastuminen paljastaa muuten hankalasti havaittavan vuodon.
-
Voit vaikuttaa taloyhtiön vedenkulutukseen muuttamalla omia vedenkäyttötottumuksiasi
Autoilu:
-
käytä julkisia kulkuvälineitä ja kimppakyytiä kun voit
-
kävele ja pyöräile lyhyet matka - tämä on myös oivallista arjen hyötyliikuntaa
-
opettele taloudellinen ja sujuva ajotapa - pienempi bensan kulutus tuntuu myös suoraan kukkarossasi
Ostokset:
-
pyri ostamaan laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita - vähemmän voi näin olla enemmän
-
vältä ylipakattuja tuotteita ja turhia pusseja, kasseja sekä laatikoita
Oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia on hyvä sisäilma, jonka laatuun voit ratkaisevasti vaikuttaa omilla jokapäiväisillä toimintatavoillasi.
Ennakoiva huolehtiminen esimerkiksi venttiilien ja viemäreiden toimivuudesta ja puhtaudesta, sekä oikeaoppinen kierrätys ja jätehuolto voivat puolestaan oleellisesti vaikuttaa asumisen kustannuksiin.
Hyvä sisäilma on hyvän terveyden pohja!
Vietät suurimman osan päivästäsi sisätiloissa, joten ei ole täysin merkityksetöntä millaista ilmaa hengität. Jatkuvan nuhan tai yskän ja allergioiden ja jopa astman puhkeamisen syynä saattaa olla huono sisäilma. Huonosti toimiva ilmanvaihto kerää huoneistoon kosteutta ja edistää näin myös kosteusvaurioiden syntymistä.
Kosteusvauriot on sitä helpompi korjata mitä varhaisemmassa vaiheessa ne huomataan. Kannattaa siis aika ajoin tarkkailla asunnon kosteita tiloja kosteusvaurioiden varalta; kosteusvaurioiden merkkejä ovat halkeamat ja raot pesutilojen matoissa, laatoissa tai seinissä.
Kylpyhuoneen ja saunan ilmanvaihto ja lämmitys ehkäisevät kosteusvaurioiden syntymistä. Kylpyhuoneen patterin tärkein tehtävä on kuivata ilmaa ja peseytymisen aikana kastunutta tilaa. Tämän takia pesutilojen patterit ovat päällä kesälläkin. Kylpyhuoneen ilman vaihtumista voit tehostaa jättämällä oven suihkun jälkeen auki.
Asunnossa kuivatettavista suurista pyykkimääristä haihtuu kosteutta huoneilmaan. Paras paikka pyykkien pesemiseen ja kuivattamiseen onkin talon yhteinen pesutupa kuivaushuoneineen. Saunassa pyykkiä ei saa kuivattaa lainkaan.
Kosteusvaurion mahdollisuudesta kertoo myös lattiapäällysteiden tummuminen ja värin muutokset sekä maalipinnan kupruilu tai rakennuslevyjen sisäpintojen turpoaminen. Kosteusvaurioita kotiisi saattaa syntyä, jos huoneiston lattialle pääsee suuria määriä vettä muualla kuin kylpyhuoneessa tai jos sadevesi jää seisomaan rakennuksen seinää vasten parvekkeella tai pihalla.
Kosteusvaurion voi aiheuttaa myös huoneistoon kovalla tuulella ja sateella tai sen jälkeen tuleva sadevesi. Jos epäilet asunnossasi olevan kosteusvaurioita, ilmoita siitä isännöitsijälle.
Varmista riittävä ilmanvaihto
Hyvälaatuisen sisäilman takaamiseksi on hyvä aika ajoin puhdistaa huoneistosi poistoilmaventtiilit. Venttiileitä löytyy kylpyhuoneesta, WC:stä, saunasta, vaatehuoneesta ja keittiöstä. Näiden venttiilien tulee olla aina auki. Voit irrottaa poistoilmaventtiilin ja pestä sen rätillä tai astiaharjalla pesuaineen kera. Poistoilmaventtiili tulee irrottaa kehyksineen vastapäivään kiertämällä tai vetämällä. Keskiosasta säädetään ilmanvaihtoa, joten siihen ei tule koskea.
Ilmanvaihtoventtiilit ovat säädetty niin, että ilman tulisi vaihtua ongelmitta. Sinun ei siis tarvitse säätää venttiilejä, kunhan vain huolehdit niiden olevan auki. Jos epäilet, ettei asuntosi ilmanvaihto toimi kunnolla, voit testata sen laittamalla talouspaperin palan poistoilmaventtiilin eteen. Asiallisesti toimivan poistoilmaventtiilin ilmavirran tulisi pitää paperi kiinni venttiilissä. Jos näin ei tapahdu, ota yhteys huoltoyhtiöön.
Raikasta ilmaa huoneistoon virtaa ulkoseinään, ikkunan karmiin tai tuuletusluukkuun sijoitetuista korvausilmaventtiileistä tai ikkunoista, joiden yläreunaa ei ole kokonaan tiivistetty. Näiden venttiilien tukkiminen aiheuttaa naapurihuoneistojen ilman ja samalla hajujen kiertämisen oman asuntosi kautta.
Ikkunoiden sisäpinnan huurtuminen tai jäätyminen sekä rakenteiden pinnalle tiivistyvä kosteus ovat merkkejä siitä, ettei kotisi ilmanvaihto ole täysin kunnossa. Myös jatkuvasti tunkkainen huoneilma ja kylpyhuoneen hidas kuivuminen suihkun jälkeen kertovat ongelmista ilmanvaihdossa.
Huoltoyhtiö hoitaa asuntosi pattereiden ilmaukset. Jos huoneistossasi on venttiilien säätämisestä huolimatta jatkuvasti liian kylmä tai kuuma, ota yhteyttä huoltoon. Samoin voit toimia, jos patterisi lorisee tai suhisee epäilyttävästi tai jos patterista tai venttiilistä valuu vettä.
Puhdista lattiakaivot ja vesilukot säännöllisesti
Ahtaat viemäriputket ovat suunniteltu ensisijaisesti jätevesien kuljettamiseen, joten ne tukkeutuvat helposti kiinteistä roskista. Jos viemärisi tukkeutuu, älä päästä siihen vettä, vaan kutsu huoltomies paikalle.
Viemäreiden vesilukot ovat nerokas keksintö, joiden tehtävänä on pitää hajut pois huoneistosta. Ajan myötä niihin kertyy likaa, joka hidastaa veden virtaamista. Hajulukon puhdistat pohjatulpan kautta rassaamalla tai kiertämällä putken osat kokonaan auki ja huuhtelemalla ne. Puhdistuksen jälkeen kannattaa varmistaa, ettei putki vuoda.
Vähemmän ekologinen, mutta helpompi tapa saada hajulukko puhtaaksi on kaataa viemäriin siihen tarkoitukseen valmistettua puhdistusainetta ohjeen mukaan. Päästä hajulukkoon puhdistuksen jälkeen vettä. Hajulukoista saattaa haihtua vesi pois vähäisen käytön tai kovien pakkasien takia. Asian voit korjata yksinkertaisesti laskemalla kuivuneeseen vesilukkoon vettä.
Viettäessäsi pitkiä aikoja poissa kotoa, voit estää hajulukkojen kuivumisen lorauttamalla vierämiin hieman ruokaöljyä. Myös lattiakaivot kaipaavat säännöllistä puhdistusta. Sen hoidat yksinkertaisesti nostamalla kansiritilän pois. Tämän jälkeen voit puhdistaa kaivon ja ritilän hiuksista ja muusta liasta. Apuna voit käyttää harjaa ja pesuainetta.
Muista myös liesikuvun puhdistus
Liesikupu on puhaltimella ja rasvansuodattimella varustettu laite, jonka avulla tehostetaan keittiön ilmanvaihtoa. Se toimii yleisinä ruuanlaittoaikoina tehostetusti. Asuntokohtaisesti säädettävässä ilmanvaihdossa voit määritellä ilmanvaihdon tason itse. Ilmanvaihdon tehoa tulee nostaa esimerkiksi saunomisen jälkeen.
Liesikuvun rasvasuodatin on hyvä pestä aika ajoin. Vaivattomimmin se puhdistuu astianpesukoneessa, mutta voit myös liottaa sitä pesuaineessa ja huuhdella sen jälkeen kuumassa suihkussa. Rasvasuodattimen alla on poistoilmaventtiili, jonka puhdistaminen käy kätevästi samalla kertaa. Jos liesikuvussasi on paperisuodatin, se tulee vaihtaa kaksi kertaa vuodessa.
Kierrättämällä säästät talosi jätehuoltokuluissa!
Jätettä kertyy jokaisesta taloudesta pussukoittain. Talosi pihapiirissä on jätehuone, johon roskapussit kiikutetaan. Omaa roskamäärääsi voit pienentää kierrättämällä ja hyödyntämällä siihen sopivat jätteet. Muun muassa paperille ja joissain kiinteistöissä myös pahville, metallille ja lasille löytyy omat jäteastiansa ja sekajäte lajitellaan monessa paikassa.
Osa jätteistä, esimerkiksi loistelamput ja vanhentuneet lääkkeet, täytyy kerätä erikseen ja toimittaa ongelmajätteille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Käyttökelpoiset vaatteet ja toimivat kodinkoneet sekä kalusteet voit lahjoittaa kirpputoreille.
Kaikki erilliskeräykseen viemäsi jätteet pienentävät oman kiinteistösi jätelaskua. Roskapussit tulee laittaa niille tarkoitettuihin jäteastioihin, sillä jätteenkuljetus laskuttaa kiinteistöä erikseen irrallaan lojuvista pusseista ja avonaisista jäteastioista. Jos et tiedä, mihin astiaan jäte kuuluu, laita se sekajätteen joukkoon. Näin toisten asukkaiden lajittelu ei mene hukkaan.
Käyttökelpoiset huonekalut, vaatteet, astiat ym. tavarat kelpaavat kierrätyskeskuksille ja kirpputoreille, jotka noutavat tavaroita monesti maksuttakin. Suurimmista kaupungeista löytyy UFF:n keräyslaatikoita tai yleishyödyllisiä kirpputoreja, joihin voit lahjoittaa vanhoja vaatteita ja kenkiä. Hyväkuntoiset huonekalut voit myös myydä osto- ja myyntiliikkeeseen.
Kodin metalliromun, liedet, jääkaapit, polkupyörät, kodin elektroniikan, atk-laitteet ja muun ongelmajätteen voit viedä jäteasemille tai keräysautoihin, joissa vastaanotosta peritään maksu. Tarkemmat lajitteluohjeet löydät pihapiirisi jätekatoksesta tai internetistä osoitteesta www.phj.fi.