top of page
  • Instagram Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • favicon
Vuokra asunnot Lahti MG asunnot.jpg
Vuokra-asunnot Lahti

Miten hankin vuokra-asunnon?Suomessa monet ihmiset asuvat vuokra-asunnossa. Vuokra-asunnon hyvä puoli on, että asunnon vaihtaminen on helpompaa, koska sinun ei tarvitse myydä ja ostaa asuntoa.

Suurimmissa kaupungeissa on usein vaikeampi löytää sopivaa vuokra-asuntoa. Myös vuokrat ovat korkeampia.

Varaa tarpeeksi aikaa asunnon etsimiseen. Jotkut alueet ovat hyvin suosittuja. Tällaisilla alueilla asunnot vuokrataan todella nopeasti. Kun olet löytänyt sopivan asunnon, sinun kannattaa päättää nopeasti, haluatko sen.

Kun vuokranantaja valitsee vuokralaisen, hän ei saa lain mukaan syrjiä ketään esimerkiksi etnisen alkuperän, uskonnon tai kansalaisuuden perusteella.

Miten hankin vuokra-asunnon?

Kun etsit vuokra-asuntoa, voit hakea ilmoituksia esimerkiksi internetistä. Kirjoita hakusanaksi ”vuokra-asunto + kaupunki, josta asuntoa etsit”. Kokeile tästä. Voit myös etsiä tietoa paikallislehdistä ja Facebook-ryhmistä.


Yksityiset vuokra-asunnot

Yksityisen vuokra-asunnon voit saada yleensä nopeammin kuin kunnallisen vuokra-asunnon. Yksityisen asunnon vuokra on yleensä korkeampi.

Sinun ei tarvitse käyttää välittäjää asunnon etsimiseen. Voit itse etsiä tietoa vapaista asunnoista. Silloin sinun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota.

Voit etsiä yksityistä vuokra-asuntoa internetistä ja paikallislehdistä. Voit myös julkaista oman hakuilmoituksen.

Jos haluat vuokrata yksityisen vuokra-asunnon, ota yhteyttä asunnon vuokraajaan. Sovi hänen kanssaan, milloin voit mennä katsomaan asuntoa. Asuntonäyttö järjestetään yleensä kaikille kiinnostuneille samaan aikaan. Saat samalla hakukaavakkeen. Täytä se, jos haluat hakea asukkaaksi asuntoon.

Jos haluat, että asunnonvälittäjä etsii sinulle sopivan vuokra-asunnon, sinun täytyy silloin tehdä välittäjän kanssa kirjallinen toimeksiantosopimus. Silloin joudut itse maksamaan välittäjälle välityspalkkion. Sovi palkkiosta kirjallisesti etukäteen. Palkkio voi olla esimerkiksi yhtä suuri kuin yhden kuukauden vuokra. Vertaile etukäteen eri välitystoimistojen hintoja.

Kun vuokraat yksityisen asunnon, tee vuokrasopimus vuokranantajan kanssa.

Kuntien vuokra-asunnot

Monet kunnat omistavat vuokra-asuntoja. Ne ovat yleensä edullisempia kuin muut vuokra-asunnot.

Voit hakea asukkaaksi sellaiseen vuokra-asuntoon, jota valtio tukee, jos sinulla on jokin seuraavista:

-Suomen kansalaisuus; -rekisteröity oleskeluoikeus; -oleskelukortti; -oleskelulupa, joka on voimassa vähintään yhden vuoden; tai -opiskelijan oleskelulupa.

Kun haluat hakea kunnallista vuokra-asuntoa, täytä hakulomake oman kuntasi asuntotoimistossa. Usein voit myös täyttää ja lähettää lomakkeen kunnan verkkosivuilla.

Joissakin kunnissa vuokra-asunnot ovat niin suosittuja, että voit joutua odottamaan asuntoa hyvin pitkään. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo ja Vantaa) asuntoihin on pitkät jonot. Sen sijaan monilla pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea on vapaita asuntoja.

Kun asukkaat valitaan, otetaan huomioon

-tulot -varallisuus -asunnon tarve

Suomessa on myös monia yleishyödyllisiä yhteisöjä, joilla on edullisia vuokra-asuntoja.

Asuntohakemus ja liitteet


Kun jätät asuntohakemuksen, saatat tarvita myös muita dokumentteja hakemuksen liitteeksi. Tämä riippuu siitä, mistä haet asuntoa.

Tällaisia liitteitä ovat:

-viimeisimmät palkkatodistukset -kopio verotuspäätöksestä, josta ilmenee varallisuus -todistus lainoista -kopio oleskeluluvasta tai passista, jos et ole EU-kansalainen. Usein myös asunnonhakijan luottotiedot tarkistetaan.

Neuvontapalvelut

Haluatko kysyä neuvoa asunnon vuokraamisesta?

Suomen Kuluttajaliitto tarjoaa neuvoja ja opastusta sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle.

Suomen Kuluttajaliiton neuvontapalvelu:

puh. 010 8022 40 ti–pe klo 10–12 ja ti klo 17–19

Voit soittaa palveluun paikallispuhelun hinnalla joka puolelta Suomea.


bottom of page