top of page
  • Instagram Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • favicon
Vuokra asunnot Lahti MG asunnot.jpg
Vuokra-asunnot Lahti

Lue vinkit, miksi vuokra-asunnon muuttotarkastus kannattaa tehdä huolellisesti?

Vuokra-asunnon muuttotarkastus - MG Asunnot
Uuteen kotiin muutettaessa ei välttämättä mielessä päällimmäisenä pyöri poismuuttotilanne, on kiire miettimään huonekalujen paikkoja ja tupaantuliaisia järjestämään. Asunnossa kannattaa kuitenkin tehdä pieni alkukatselmus, jossa asunto kuvataan ja mahdolliset viat merkitään muistiin. Sen jälkeen pääsee hyvillä mielin sisustamaan uutta kotia! Pois muutettaessa kuvat kaivetaan esiin ja niitä verrataan asunnon sen hetkiseen kuntoon. Muuttotarkastus on hyvä tapa välttää erimielisyydet vuokralaisen ja vuokranantajan välillä.


Sekä vuokralaisen että vuokranantajan tärkeä tietää, kuka on vastuussa mistäkin. Huoneenvuokralain mukaan vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti ja hän on vastuussa asunnolle aiheuttamistaan vahingoista. Vuokranantajan vastuulle kuuluu yleensä asunnon kunnosta ja kunnossapidosta huolehtiminen.


Varmin keino sovun säilyttämiseen on suorittaa muuttotarkastus niin asuntoon kuin sieltä poiskin muutettaessa. Ihmisen muisti saattaa olla huono ja valikoiva, joten sinne ei kannata yrittää asunnon mahdollisia vikoja tallettaa – varsinkaan kun asuntoon ja sieltä pois muuttamisen välillä saattaa olla useita vuosia. Viat dokumentoidaan kirjallisesti ja kuvaamalla. Kuvat tallenetaan Google One pilvipalveluun varmaan paikkaan ja ovat vuokralaisen ja vuokranantajan käytössä koko vuokrasuhteen keston ajan.


Yleisimmät erimielisyydet vuokrasuhteen päättyessä koskevat huoneiston kuntoa ja loppusiivouksen tasoa. Vuokralaisella ja vuokranantajalla saattaa olla erilainen käsitys siitä, missä kunnossa asunto on alun perin ollut. Useimmat riidat voitaisiin välttää vuokra-asunnon huolellisella alku- ja lopputarkastuksella.


Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle tyhjennettynä ja siivottuna. Ennen avainten luovuttamista vuokranantajan ja vuokralaisen kannattaa tehdä yhdessä asuntoon lopputarkastus. Lopputarkastuksessa käydään läpi asunto ja kodinkoneet samalla tavalla kuin vuokrasuhteen alussa ja verrataan huoneiston kuntoa alkutarkastuksessa laadittuihin muistiinpanoihin. Jos lopputarkastuksen yhteydessä ilmenee vuokralaisen vastuulle kuuluvia puutteita, voidaan samalla neuvotella niiden korjaamisesta.


Lopputarkastuksen yhteydessä vuokranantaja voi huomauttaa havaitsemastaan siivoustarpeesta, jos loppusiivousta ei ole tehty hyväksyttävällä tavalla.


Hyvin dokumentoidusta alku- ja lopputarkastuksesta on erityisen paljon hyötyä, jos vuokranantajalla ja vuokralaisella on eri näkemys asunnon alkuperäisestä kunnosta tai mahdollisten vahinkojen syntyajankohdasta. Vuokralainen vastaa vuokrasuhteen aikana asunnolle aiheuttamistaan vahingoista. Jos alkutarkastusraportista voidaan todeta vian olleen huoneistossa jo luovutushetkellä, ei vuokralainen ole vastuussa siitä, kuten ei myöskään asunnon normaalista, ajan myötä tapahtuvasta kulumisesta.


Viisi vinkkiä onnistuneisiin tarkastuksiin

  1. Käy asunto läpi huone kerrallaan lattiasta kattoon

  2. Tarkasta kodinkoneiden kunto

  3. Listaa asuntoon kuuluvat kalusteet, mikäli huoneisto on kalustettu

  4. Valokuvaa ja listaa huoneiston epäkohdat ja erityispiirteet, kuten tehdyt remontit

  5. Laadi alku- ja lopputarkastuksesta kirjalliset raportit, jotka ovat keskenään vertailukelpoisia


Mikäli kiinnostuit MG asuntojen vuokrattavista kohteista, voit korvamerkitä asunnon, jolloin otamme sinuun ensimmäisenä yhteyttä asunnon vapautuessa. Palvelu on maksuton eikä vaadi sitoutumista; mikäli asunto ei olekaan sen vapautuessa enää sinulle ajankohtainen, ilmoitame järjestyksessä seuraavalle kiinnostuneelle. 

Saat hyödyllistä tietoa uusista ja vapautuvista kohteista

suoraan sähköpostiisi liittymällä MG Asuntojen sähköpostituslistalle.Comments


bottom of page