Miten estää kosteusvaurio asunnossa ja miten toimia, kun vesivahinko sattuu?
Vakuutusyhtiöt saavat keskimäärin kerran vuorokaudessa vahinkoilmoituksen asuinhuonesitossa sattuneesta vesivahingosta. Vesivahinko on aina ikävä tapahtuma, jonka voi helposti ennaltaehkäistä.
Alla muutama hyvä esimerkki.
Allaskaapissa olevien liitosten tiiviys on helppo tarkistaa talouspaperilla. Pyyhkäise pesuohjelman päätyttyä liitoksia talouspaperilla. Jos paperi kostuu, on liitoksessa vuoto, joka kannattaa korjata heti.
Älä ahda allaskaappia täyteen, sillä tavarat ja roskat voivat painaa tai taittaa kaapissa olevia pesukoneen letkuja. Tarkasta ajoittain, että tavarat tai roskat eivät purista letkuja.
Pidä vesihana suljettuna, kun astianpesukone ei ole käynnissä. Käytä astianpesukonetta vain kotona ollessasi.
Hanki allaskaappiin vesivuotovahti.
Asenna vuotokaukalo pesukoneen alle.
Anna aina ammattilaisen asentaa astianpesukoneesi. Kotivakuutus ei korvaa itse asennetun astianpesukoneen aiheuttamia vahinkoja.
Kuvassa rispaantunut astianpesukoneen vesiletku. Vuositainen rutiinitarkastus paljasti vian. Letku oli välittömästi uusittava.
Tässä on peruskaava miten vesivahinkotapauksissa tulisi edetä:
Pysäytä vedentulo
Ilmoitta välittömästi vahingoista isännöitsijälle ja vuokranantajalle.
Ota yhteys vakuutusyhtiöön
Pyydä tarvittaessa kosteuskartoittajat paikalle
Valitse vesivahingolle korjausurakoitsija
Kastuneet rakenteet puretaan ja/tai kuivataan sekä uudelleen mitataan kosteudet
Uudelleen rakennus
Tarkastetaan lopputulos
Olennaisin asia mitä itse voit tehdä on pysäyttää vedentulo, vesiputkien osalta olennaista on sulkea vesisulku, jolloin veden tulo loppuu ja vuotovesien osalta joko paikata vuotokohta alustavasti tai asettaa esimerkiski ämpäreitä mihin vuotovedet voivat tippua katolta. Tämän jälkeen on syytä ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja aloittaa korjausprosessi.
Kun tilanne on hallinnassa, on aika miettiä, miten vauriot korjataan. Jos irtaimisto/rakennus on vakuutettu, on tässä vaiheessa syytä viipymättä ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön. Yhteydenoton voi hoitaa puhelimitse, mutta varsinainen vahinkoilmoitus on kuitenkin hyvä tehdä ainakin isommissa vahingoissa kirjallisesti. Taloyhtiöissä isännöitsijä hoitaa yhteydenpidon ja neuvottelut kiinteistön vakuutusyhtiöön. Asukkaan velvollisuus on ilmoittaa välittö-
mästi vahingoista isännöitsijälle tai vuokranantajalle.
Vakuutusyhtiöllä on kuukausi aikaa antaa asiasta päätöksensä. Tämä määräaika lasketaan siitä, kun korvattavuuden ratkaisemiseksi riittävä selvitys asiasta on saatu. Jos korvaus viivästyy, sille on maksettava korkolain mukainen viivästyskorko.
Vakuutusyhtiön korvaukset vesivahingossa
Peruskotivakuutukset korvaavat vesivahingoista äkillisiä vesivahinkoja. Näillä tarkoitetaan siis astianpesukoneen rikkoutumista, pesukoneen rikkoutumista, putkirikkoja, yms. nopeasti tapahtuvia yllättäviä vesivuototilanteita. Sen sijaan vakuutusyhtiöt eivät korvaa hitaasti aiheutuneita vesivahinkoja, joita ovat tyypillisesti putkien haurastumisesta johtuneet veden vuotamiset rakenteisiin tai sadevesien vuotaminen esimerkiksi katosta tai seinästä rakenteisiin.
Laajat kotivakuutukset saattavat korvata myös esimerkiksi veden tulvimisen, kattovuotojen aiheuttamat vesivahingot ja muita rakenteellisista ongelmista aiheutuvia vesivahinkoja. Paras tapa vesivahingon sattuessa onkin tarkastaa oma kotivakuutussopimus ja katsoa mitä se sanoo korvattavista vahingoista. Vakuutusyhtiöt antavat myös vahingon sattuessa neuvoja niin kotivakuutuksen kattavuudesta kuin oikeasta etenemistavastakin.
LATAA ILMAINEN OPAS VAHINKOJEN KORVAUSVASTUUN JAKAUTUMISESTA VUOKRALAISEN, TALOYHTIÖN JA ASUNNON OMASTAJAN KESKEN TÄSTÄ
Comments